Saturday, February 11, 2012

Di Mana Hendak Diperolehi Teman Yang Sejati !

Assalamualaikum....

Anyway, the title was 100% copied from Dr. MAZA....
aku tertengok kat fb adik lelaki aku, Solieheen, 4th year USIM, yg agak fanatik dgn buku2 agama & motivasi..
Dia mmg suka beli buku2 mcm tuu..
oh jauh beza dgn kakak nye ini...

eh eh. yg tertengok td tuu, ape yg adik aku share kan lah...

adik aku komen dgn puitis skali...
dan terkejut sikit je laaa..
mcm best ayat nye...

ape dia??

tu haaaa kat bawah....

"Persahabatan kerana Allah, memberi tanpa minta diganti, menyokong tanpa minta disanjung, memuji tidak kerana budi, berkorban tanpa menuntut ganjaran. Namun semuanya hanya mengharapkan kurniaan Allah jua yang menjadi punca kecintaan dan kasih sayang itu mekar antara satu sama lain. Sudah pastilah persahabatan itu dibina atas kebenaran yang sentiasa tunduk dan patuh kepada titah Allah dan RasulNya. Alangkah indahnya suasana ini."

then aku rase mcm best jek topik tuuu.. so, aku bukak link yg di komen nye tuu yg bertajuk mcm di atas sane nuh...

for the 1st sentence, really touched !

there is;

Antara kemanisan hidup ini apabila seseorang memiliki sahabat yang setia tanpa sebarang kepentingan.


ok ok.. mmg trasa gileeeeeee...
smenjak akhir2 niii,, byk plk tersedar tentang persahabatan yg utamakan kepentingan diri....

kita duk kutuk org tu org ni, tiba2 segala hal yg nak nak mudah, kita cari dia..

pendek kata, cari kwn dlm susah kita je..demi nk perlengkapkan lg kemewahan hidup..

oh so sweetttttttttt ade kwn mcm niii...
bukan nk ceramah,
tp muhasabah diri jgk lah niii..
jgn nk terasa2 bagai pulakkkk...

aku tuju utk awam oke.. hahaha


Kata Dr. MAZA lagi,,

"Namun hal yang seperti ini amat sukar untuk diperolehi di dunia ini, sekalipun ramai yang selalu mendakwa dia adalah sahabat setia kita. Kita tidak tahu sejauh manakah dakwaan itu sebelum adanya ujian yang sebenar. Ramai yang pernah mendakwa sedemikian tetapi terbukti berbohong apabila ujian datang melanda."



SETUJU !!! kawan mane yg sanggup nk hadapi detik menangis kita??
kawan mane yg sudi bersama dlm ape jua kondisi teruk dan hina???

kata beliau lagi,,

Bahkan ada persahabatan yang diasaskan di atas kejujuran namun berakhir disebabkan kepentingan.

Dr, makna nye,, kejujuran dlm persahabatan bukan lah menjadi ukuran sebenar suatu hubungan?? ohh kompiussssssssss..

i guess,, keikhlasan is the 1st ye Dr. MAZA ? hehe

for the last thing,,

Dr MAZA : Oh! Di mana hendak dicari teman yang sejati? Ya! Carilah perjuangan yang berprinsip dan diredhai Allah, di dataran itulah kalian akan temui teman yang sejati.

Seriussssssss, hati ini sgt bersetuju dgn tiap bait kata dari beliau.

Thanks Dr. Mohd Asri Zainul Abidin....

byk lg info tentang topik ni yg x aku share kat sini..
sape nk tahu, sila ke banglo Dr MAZA utk lbih dalami isu ini....

2 comments:

♥Mis Azielynie ♥ said...

saya ada sentiasa menemani kamuu..ekekkee :p

Nfarhah Ismail said...

eheh ! terharu nye......... <3

Post a Comment

 

~cik flora herself~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal