Tuesday, November 8, 2011

She just forteen, was pregnant~!

Salam alls, and very very good monim.... ;)

fuhhh... sempat jgk aku curik masa nk intai belog yg sgt bersarang labah2 niii...
kene tggu mlm2,, baru bleh intai... time sume suda tido gituuu...
sbb nak spend semaximum mgkin masa bersama family ku syg ! heeeeee~

ok, bila refer pd tajuk entry tu,, for sure korg pun mcm da boley agak kan?
bunyi pun da mcm bnde x elok kan.. kannnnnnnnn....
mari aku bercerita ye.. soo,,xde la curious sgt korg.. haha

kali ni,, cerita ni bukan maen2... tp realiti yg berlaku dpan mata aku... Geram !

She just fourteen, was pregnant.

memang sgt malang. kesian. Ya Allah, jaga lah dia dan keluarga nya.

kisah ni mmg sgt dekat ngn aku. isu sekeliling jgk la kan. sbb tu mcm terpost entry ni. bukan nk burukkan nama baik kampung halaman ku, buruk baek nye seseorg, bukan lah silap pada asal usul nya. tp pada seketul hati...yg membezakan kita satu sama lain !

mgkin dgn share kat sini, sdikit sbyk boley buka mata dan minda sume org. tidak lah pandai aku nk berkata itu dan ini, tp ni lah pandangan aku....

meh aku introduce sebe sikit dulu, before terjah ke tajuk asal.

kisah sorg ibu tunggal gigih jaga 2 anak nya, sorg laki, sorg pompuan.
2 anak ni dah jadik femes kat kampung ni gara2 malas nk pegi skolah, tanak blaja rajen2.
si ibu yg mithali ni lah yg hantar anak2 pegi skolah, siap tggu till skola abes. then jalan di tengah2 panas2 terik matahari ni balik ke rumah sama2.

kalau skali tgk, mmg mcm x pyh je la pegi skola dua dua tuuu...
mcm menyusah kan si ibu jek.. tp prihatin nye ibu, mcm tu lah jalan yg di plh utk anak2.
masih mengharapkan yg terbaek. walau sekadar tahu mengenal huruf ABC. mungkin lah kan...
tp itu la hakikat. ibu mane yg x nk yg terbaik utk anak ?
so, diorg berkesempatan jgk merasai nikmat alam skolah, mcm kita2. Alhamdulillah !

tahun berganti tahun, mcm tu lah si ibu hantar pagi2 g skolah, balik sama2...
cikgu2 pun mcm dah give up ngn bdk dua org niii...
so, ikot jek rentak diorg, kalo smpai skola,, ade la kat klas.
aku pun x paham. apesal diorg mcm tu. dua2 plak tu. mgkin ujian buat si ibu. Dia je Yang Tahu.....

si ibu ni mmg la x keje, sara hidup dpt duit bantuan berapa ratus ntah per month. kesian !
cari pucuk paku kdg2. buat makan. skali tgk, mcm x brapa ok si ibu tu. sbb kalo ckp ngn jiran2 pun, jwb mcm x jwb. aku pun x pasti keadaan dia camane. kesian lg.. byk dugaan dia..

ok, topik asal blum sentuh pun. pnjg intro. tp tu lah kisah hidup diorg. si anak2 tu mcm x tahu apa2. kalo org usik pun mcm x de prasaan. ramai jgk bdk2 kampung ni duk ejek2 diorg. yela,, asek nanges jek. renget x nk g skola. dgn pakaian comot2. mgkin xde baju ganti. tepaksa pakai bj sama utk semggu. sape tahu kan?

satu hari..........................

si ibu rasa sesuatu yg pelik pd ank perempuan nya tu...
perut makin terik membesar...
si anak tu plak slalu sakit2,, demam !!
si ibu bwk pegi klinik....

Nurse tu ckp, si anak dah 3 month pregnant !
patut laa ibu nya dah ade rasa pelik2 kat ank nya tuuu...





bila di tnya itu ini,,
si anak ni jwb; ade org yg duk pancing ikan tepi sungai tuuu usik2 dia. empat org sume nye !!!

Nauzubillah min zalik... ngeri kan??

sebab si anak ni mcm kurang paham apa itu "USIK" si 4 lelaki tadi,, so, dia mcm x paham apa itu "ROGOL" !!!!!

She was raped !!!

but she never knew what the thing is !!

Sangat kesian kan? mmg kalo tgk rupa si anak tu,, mcm bdk yg x tahu apa2... sedangkan dia dh 14 tahun usia nya.... mental nya agak slow. nak kata x btul, x jgk.. tp ada sikit laaaa.. masalah kurang tahu....

bila si ibu dah tahu dia kne rogol,, si ibu terus soal lg.

Kamu kenal 4 org tu sape??

Kenal. yg duduk kail ikan kat tepi sungai depan tu.

si ibu terus mintak anaknya tunjuk kan sape 4 org tuuuu...

then si anak mmg cam lg. syukur lah !!
tp kesian........... dia still x paham rogol tu ape...
yg dia tahu, dia akan lahirkan anak....
dan dia nk jaga anak yg bakal lahir tu sendiri....

tu si ibu nya yg cakap dkat org kg niii....

Kuasa Allah, naluri ibu pd si anak tadi telah pun ade. Anugerah !

Tapi aku pun x leh nk imagine. mcm mane budak seusia itu mampu nk urus seorg baby? sedangkan diri dia tu pun, pakai baju terbalik kadang2 ?

lpas tu, si ibu mntak tlg kat org kg, ade yg dh report polis. dah siap tgkap. cerita selanjut nya,, aku pun dah x tahu, walaupun hati ni meronta2 nk tahu kisah 4 org jahanam tadi tu cmana. harap2 dorg MAMmmmm terus !! hopefully sempat la bertobat nohhhh... rasanya dlm 4 org tu,, ade yg dah tua bangka. kubur duk pggil2 dah agak nya !







adakah situasi si ibu muda remaja itu mcm pix atas tu???
impian seorg wanita,, mmg mcm tu lah. bahagia melahir baby dgn rela hati, itu 1 nukmat yg x terhingga..
bukan lah "terpaksa" melahir tanpa hadirnya seorg ayah yg penyayang !

Nauzubillah Ya Rabb......
harap2 nye bnde buruk mcm ni x berlaku kat diri kita dan kaum kerabat kita...


emmmm,, ni Mama aku yg cite kat aku.. sbb semalam, masa kami otw balik umah, kami terserempak ngn diorg anak beranak. dan mmg perut si anak tu dah nmpak sgt. tggu masa nk deliver agak nye ? serius kesiannnnnnnnn....

so, pengajaran kat sini, pada pndangan aku laaaa...
anak2 kecik, especially little gurl harus tahu...
apa itu ROGOL....ROGOL tu apeeeee...

mcm harus jadik tanggungjawab parens utk bg anak2 tahu info2 mcm nihhh...
so,, diorg akan tahu beza, benda tu baek or buruk....
diorg akan tahu, kalau lelaki2 jahat yg datang dekati,, harus la ade senjata nk bela diri.
cntohnye,, terus je sepak terajang kat tuttttttt diorg !! haha...

bunyi mcm lucu or x senonoh je kan?

tapi itu la yg kakak aku ajar kat anak pompuan nye yg berusia 8 tahun tu, Nurin....
Nurin ni mmg dah tahu apa tu rogol2 bagai niiii...
penah jgk kalo tgk tv sama2, si Nurin ni yg tnye aku, lelaki tu nk rogol awek dia ke?
huhuu~ skali pk, mcm advance nye la bdk nii.. 2 x pk,, mmg ptut dia tahu...
so, dia taw mcm mane nk protect diri kalo ade yg berniat jahat kat kita....

Doa banyak banyak...
mintak perlindungan sepenuh pada Nya....
berserah hanya pada Penentu Takdir.....


Usaha & doa, insya allah Dia makbulkan. Jaga diri masing2 ye !!
Jangan biar jadik mangsa dan membiarkan diri jd "mangsa"...

hargai usia muda dgn kejari sgala cita..
demi masa depan yg gemilang !!



Allah tidak akan mengubah nasib kita, selagi kita tidak pernah berusaha mengubah nya !!!

2 comments:

cik pulau said...

i think i know who's that person,,

Nfarhah Ismail said...

yess dear ! u should know her. our villagers kan.

Post a Comment

 

~cik flora herself~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal