Sunday, February 10, 2013

CiK FLora dah keje !

Assalamualaikum... Masa'al khair antum wa antunna....


Ok, biase la tu kalo pembajet pemes ramai menjenguksss. :D
walau ape pun, aku mengarang utk kepuasan hati & simpanan peribadi..
harap tiada yg ban aku... hihii

errrrrr. dah keje?? baru je pun.. sbulan pun x sampai lagi...
14 Feb ni cukup la sbulan...
Anyway, mari la aku menyimpan sedikit nukilan tentang my 1st experience setelah bergelar seorg pekerja....
zaman skrg bkn senang nk dpt peluang pekerjaan...
dan aku jugak terasa cukup di uji dlm berusaha utk dapat yg terbaik dgn izin bonda tersyg...

Seriussssly, memang cukup mencabar kewibawaan aku seorg gadis yg inesen niii.. errrr
maklum lah, keje mcm aku ni, byk deal ngn others, x kira la 3rd party or 4th... makna kata, mmg deal ngn client n pihak government...

dan aku lah insan terpilih utk menghadapi mereka2 itu...
ohhhh lpas ni makin ramai le kenalan aku...
soooo, uols, tunggu la my bisnes card siap, sonang sikit i nk pass kt u olss ya..

oh perasantan tan tannnnnnnn !!!!

tp hakikat kot.. kui kui kuiii
dan mereka2 itu mostly nye adalah kejantananssss...
euwwww... diorg dh terbiasa dgn bersalaman,,
tp aku ?????
bisnes besar mcm mane skalipun,
yg haram tetap tidak dpt dihalalkan...
naseb baik ade yg memahami, bila aku mengangguk & senyum , diorg hanya berbalas senyum...

Alhamdulillah.. semuanya Dia yg mengatur & byk membantu....

dan lagi satu.. kdg2 dlm ber meeting or Audit,, hanya aku satu2 nya sang bunga yg mawar?
keh keh kehhhh... tp harap maaf ! aku sbnrnye tidak lah gemar bekerja dlm suasana sebegitu...

sehinggakan ade jgk terasa mcm, kakak2 yg dh lama keje mcm jeles kt aku... keh kehhh..
yela.. dh le aku muda lg,, pastu dikelilingi staf lelaki...
adeiii.. hidup dlm majmuk ni,, mmg kita akn jumpa mcm2 pe'el...


seb baik aku ade 6 org kawan dlm 20-30an ...
teman lepak time stress keje, pegi cafe same2, gosip jugak...

dan aku nekad,,
aku tanak terlalu rapat dgn sape2...
sbb aku tanak terikat...
bahayaaaa...

sama mcm kat GEMS dlu, konon tanak rapat dgn sesape..
tup tuppp.. ade jgk melekat.. dan syukurillah, kami slalu contact,,
insya allah akn berdating di Shah Alam memandangkn die dpt 2nd phase kat seksyen 7....

dekat ke? aku x brapa arif lg soal jln niiiiiiiii. :(

ok, psl job aku pulak, siyess, aku skrg tgh pikul tanggungjawab yg sgt besar pd company tu...
aku mesti pastikan sume yg berkait dgn isu environment & safety akn sentiasa comply dgn OHSAS & EMS.

skrg ni pun dh bosan gile stdy sume tu... mane nk ingt.. tp cukup la skadar paham....
tp ade jgk yg x paham.. bahasa LAW ni,, bkn senang nk dijiwai.. haih !

so aku di wajibkn utk ber OT stiap wiken, sabtu jela...
utk blaja dgn senior executive dlm soal job aku ni...
tima kasih k.Malina... sbb byk tnjuk ajar....

dan aku x kesah le kene pegi tiap sabtu tuh, sbb aku boley claim OT.. kah kah kah

tapi kannnn.. skrg ni jantung dh mcm tiap ari berdebar2 je..
sbb dh nk tiba waktu ituuuuuuu...

SIRIM Audit... warghhhhhhhhhh  !!!

Dan aku msh belum familiar dgn sume document....
harap dipermudahkan urusan ku Ya Allah.....

nmpak je aku ni mcm cool... tp hakikat nye cuak tetap ade ! fuhhh

mak aiiii,, byk gile hurup hurup kat atas nun....
kalo aku jd reader, mmg x laaaa nk abiskan bacaan tuh...
sbb aku mmg prefer gambar je....
maaf le kalo ade yg same pe'el mcm aku...

mesti busan gile tgk berperenggan2 tuuuuuuuuuuuu.. ahaaa

ok, mari kita layan gambar le pulak...









haaaa, ini uniform aku....

Mama : CHik, mcm bdk skolah pulok... baju putih...

AKu : errrrrrrr.terpkase lerrr.. kuli je pun.. mmg kene pakai gini le.. hahahhaha


Mmg sume staf pakai uniform ni laaa.. diorg akn bg 3 helai utk tiap org...
cuma utk operator, diorg dpt tshirt jela..
bj ni utk management...
dan hanya CEO yg suka hati die je nk pakai baju ape...

oooo, die mmg la layak... sbb die mmg layak laaaaaa. sbb tu die jadik CEO... ehe !







Ok, cantik nye aku !!!
kah ka kah....
sape lg nk puji kalo bkn diri sniri???

errrrrrrrrr. saje je pun.... jgn nk kutuk aku plk.. skema gilerrr kauuuu







dan kami di beri elaun makan,, dgn cara di beri kupon makanan seperti tertera di atas ye teman teman......

dan tiap2 bulan la kami akn diberi....
syok woooooooooo...
so, make sure kupon anda digunakan smpai habessssssssss

jimat duet dennnn ;)








This is my seat.... meja & PC yg baru ok...
ade la 2 3 org staf yg berjiran dgn meja aku, siap dtg n pegang2 PC tuuu..
diorg ckp,, ini tidak adil !!!
kami masuk sini dgn PC lama jek...

errrrrrrrr. rezeki aku la tu kot.. haha









tadda !!!!!!!
 This is my 1st ever,, official salary !!!

kalo sebelum ni asek elaun jek... so kali ni dapet le den meraso sikit sebnyak yg aku layak...

so, for sure, this is for my parents !!!
& family....

utk others, yg mane nk claim janji kita dlu tu,,
tunggu next2 month ye... insya allah,,
ade rezki kita, x kemane ye kawan2....

yg mane terasa tu, haa, u laa yg i mksud kan...
:p


 





Ni pa diaaa ???
by the way,,
oleh sebab aku ni very baby lah kat cmpany tuuu,,
so, depa hantaq aku & sorg lg mamat yg baru mcm aku ni,,
ke PHN INDUSTRY SDN BHD utk ON JOB TRAINING selama sebulan...

kenapa aku perlu ke sana??
kenapa bkn ke MYDIN? bukan ke GIANT??
errrrrrrr.
sbb PHN tu sama2 bwh DRB-HICOM mcm OSI aku tu laa...
soo, mcm tlg menolong laa..
sbb kat sane ade expertise bidang aku...

tp aku punya turn bulan 3 nnti...
mamat tu, yakni kwn aku jgk laa,, die pegi dlu dlm Feb ni...
SO, last week, HR Exec bwk kami ke sana utk di introduce kan...
that is why I ade kad tuh sementara je la.. heeeeee









Hidup membujang di negeri org !
mcm ni lah gaya nya.. mkn sorg2...
tapau je pun... kesian kannnnnnnnn.. hahaa

anyway,, mkn sorg2 mcm ni br je sekali...
biasa nye blk opis terus pegi mkn kt kedai ngn budak2 opis...
x pun, kalo x nk mkn nasik, pisang goreng pun boleyyyy



 




Dan aku jugak ade buat part time job !!!
apekah???

aku mengajar Iqra' & mengaji Quran...
hihiiii... ni diorg punya kitab...
mak diorg suh tinggal je kat umah sewa aku tuuu...
so far, skrg baru je 2 org pelajar...
nnti dah boley bukak cawangan, kita tmbah la student ye....

ok, 2 in 1 laaa...
dlm nk tmbah pendapatan, aku jugak boley buat saham akhirat...
nnti nx entry, aku ltak gmbr diorg ye...
aku lupa nk snap ari tu.. sbb hati dh di kg kata kan... haha
tp nx entry tu bila???
bln 4 5 kot??
tggu aku blk kg.. haha !
sbb aku mmg sombong gile dgn blog slama kt sane...
xde tenet kot... cuma berwifi pakai hp je.. tu pun nk main fb...
naseb lerrrrrrrr

tunggu dh mmpu sikit, aku carik le berukben sbutirrrrr





ok fineeeeeeeeeee !
gambar syok sniri !!
maklum le duduk sorg2...

ini la rumah sewa aku...
ini je yg mampu nye...
ade peti, tv, tilam,sofa, meja & almari...
RM350/month !

ok, rasa mcm mahal gilerrrrrrrrrr
tp Mama aku suruh je duk situ, x pyh share ngn sape2..
sbb kalo da kawen pun senang...
x pyh nk susah2 cari rumah lain lg da.. 5 minit je dari opis ku...
7:45 am aku turun laaa... kalo trun awal, mmg jem laaaaa.
sbb bdk nk g skola..
so, lwat pegi, smpai pun ngam2...
xde la berkejar mane...

by the way,, ade kakak kt opis aku,
die offer rumah sewa nye... RM150/month...
sewa bilik la... tp Mama aku x bagiii...
as well as AwaK...
kata nya Mama, slain dpd nnti kalo dh kawen, x pyh susah nk cari rumah,, 
skrg ni pun die dah tenang kalo aku duduk sorg2 pun.. sbb nye..
rumah tu umah sedara Abah aku... 
keliling rumah aku tuu rumah2 org jekkk...
mmg bising suara anak2 jela....
nnti da boley bukak klas tuisyen pulak kot lpas nih nooo.. hahaha
 
akur lagi !!! soooo, x leh ler nk saving byk byk byk...
200 engget jugak beza nye tuh. sakan !




Walau apa pun,,,
positive thinking suda....

Allah Maha Tahu atas apa yg Dia rancangkan...


Ye laaa,, tiba-tiba pulak Abah ku ade sedara di sana, yg siap ade buat sewa rumah lg? Hikmah Allah... :)









2 comments:

Cik Una said...

fer, keje kt mane ni?tahniah dh keje

nurul nazihah said...

Dlu awak asa internship dekat petronas x? If ada sila reply dekat nurul_nazihahhh@yahoo.com. nak mintak tips for internship

Post a Comment

 

~cik flora herself~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal